Van juni tot oktober dalen de olifanten van Tarangire, in Tanzania, met honderden af naar de rivier. In Kenia blijven die van Amboseli tijdens de hete uren in de moerassen, en die van Tsavo East trekken aan het eind van de ochtend naar de drinkplaatsen. Addo, in Zuid-Afrika, telt er meer dan 600, die midden op de dag komen drinken.
Waar zie je de Afrikaanse olifant op safari?

Addo Elephant National Park
Oost-KaapHoofdseizoen: het hele jaar: meer dan 600 dieren, drinkplaatsen Hapoor en hoofdkamp

Amboseli National Park
Zuid-KeniaHoofdseizoen: het hele jaar: 1.903 dieren eind 2024, moerassen Longinye en Enkongo Narok

Hluhluwe-iMfolozi Park
KwaZulu-NatalHoofdseizoen: het hele jaar: kuddes in beide delen van het park

Krugerpark
Noordoost-Zuid-AfrikaHoofdseizoen: het hele jaar: in het hele park, veel in het noorden

Lake Manyara National Park
Noord-TanzaniaHoofdseizoen: het hele jaar: bos en oever van het meer

Madikwe Game Reserve
Noordwest-Zuid-AfrikaHoofdseizoen: het hele jaar: meer dan 1.600 dieren, drinkplaatsen van de lodges

Masai Mara National Reserve
Zuidwest-KeniaHoofdseizoen: het hele jaar: 1.764 geteld in 2024, in het hele reservaat

Ngorongoro Conservation Area
Noord-TanzaniaHet hele jaar te zien: oude mannetjes in het Leraibos, kuddes op de hooglanden

Nyerere National Park
Zuid-TanzaniaHoofdseizoen: van juni tot oktober: aan de rivier en de meren in het droge seizoen

Ol Pejeta Conservancy
Noord-KeniaHoofdseizoen: het hele jaar: acaciabossen en moerassen

Pilanesberg National Park
Noordwest-Zuid-AfrikaHoofdseizoen: het hele jaar: het makkelijkst te vinden, in de dalen

Ruaha National Park
Zuid-TanzaniaHoofdseizoen: van juni tot oktober: langs de Great Ruaha in het droge seizoen

Sabi Sand Game Reserve
Noordoost-Zuid-AfrikaHoofdseizoen: het hele jaar: kuddes die heen en weer trekken tussen het reservaat en het Krugerpark

Samburu National Reserve
Noord-KeniaHoofdseizoen: van juni tot oktober en van december tot maart: midden op de dag bij de rivier, vooral in het droge seizoen

Serengeti National Park
Noord-TanzaniaHoofdseizoen: het hele jaar: in het hele park

Tarangire National Park
Noord-TanzaniaHoofdseizoen: van juni tot oktober: Tarangirerivier en Silalemoeras, in het droge seizoen

Tsavo East National Park
Zuid-KeniaHoofdseizoen: het hele jaar: Galana, Aruba Dam en drinkplaatsen bij Voi, in rijen in het droge seizoen
Hoe herken je een Afrikaanse olifant?
Je kunt hem met geen ander dier verwarren, maar twee details vertellen je naar wie je kijkt. Mannetjes worden 3 tot 4 meter hoog bij de schoft en 5 tot 8 ton zwaar, vrouwtjes 2,5 tot 3,5 meter en 3 tot 4,5 ton. Beide geslachten hebben slagtanden, dikker bij de mannetjes, en heel grote oren, die als radiator dienen. Een kudde is een familie onder leiding van het oudste vrouwtje, de matriarch, met haar dochters en hun jongen. Een dier alleen is bijna altijd een volwassen mannetje, dat apart leeft en zich in de paartijd bij de vrouwtjes voegt.
Afrikaanse olifant in beeld
Hoe leeft de Afrikaanse olifant?
Een olifant eet een groot deel van de dag: gras, bladeren, schors en vruchten. Hij moet elke dag drinken, en dat bepaalt waar hij heen trekt. In het droge seizoen komen de families samen bij rivieren die altijd water hebben, zoals de Tarangire of de Great Ruaha, en met de regen trekken ze weer weg. De oude mannetjes van Ngorongoro, met enorme slagtanden, leven in het Leraibos. De vrouwtjes blijven hun hele leven in de groep van hun moeder, en de jonge mannetjes verlaten die als ze opgroeien, om alleen of met elkaar te leven.
Waar en wanneer zie je olifanten op safari?
In Tanzania is Tarangire het park van de olifanten. Van juni tot oktober dalen elke dag honderden olifanten af naar de rivier en het Silalemoeras. In Ruaha graven ze dan in de droge bedding van de Great Ruaha naar water. In Nyerere zie je ze in hetzelfde seizoen aan het eind van de middag vanaf de boot drinken in de Rufiji. De Serengeti en Lake Manyara laten ze het hele jaar zien, in de acaciabossen.
In Kenia brengen de olifanten van Amboseli de hete uren door in de moerassen. In Tsavo East komen ze, bedekt met rode aarde, aan het eind van de ochtend in een rij naar de drinkplaatsen. In Samburu dalen ze midden op de dag af naar de rivier om te drinken, van juni tot oktober en van december tot maart.
In Zuid-Afrika telt Addo meer dan 600 olifanten, die midden op de dag naar de drinkplaats Hapoor komen. In het Krugerpark zijn ze overal, en talrijk in het noorden. Een familie kun je langzaam naderen, met de motor uit, en de matriarch bepaalt de afstand. Spreidt ze haar oren, rijd dan achteruit.
Is de Afrikaanse olifant bedreigd?
De IUCN deelde de savanneolifant in 2021 in als bedreigd. Afrika telde er 1,3 miljoen in 1979 en ongeveer 352.000 in 2014, na een daling van 30 procent in zeven jaar door de stroperij voor ivoor. Tanzania en Mozambique verloren tussen 2009 en 2014 de helft van hun olifanten, en het wildreservaat Selous, nu Nyerere, werd het zwaarst getroffen. Sindsdien gaan de tellingen in de parken langzaam omhoog, en de sluiting van de Chinese ivoormarkt in 2018 heeft de vraag doen dalen.
Onze tip
Zet de auto dwars op de weg en niet in de looprichting van een kudde die onderweg is, met de motor aan, klaar om achteruit te rijden. De grote families zie je in Tarangire van juli tot oktober, als de Tarangirerivier het enige water is.




