Van de hele Big Five is de buffel het dier dat je bijna zeker te zien krijgt. In de Ngorongorokrater grazen kuddes midden op de dag, het hele jaar door, en Tarangire krijgt er van juni tot oktober duizenden. In Kenia en Zuid-Afrika zie je er honderden in Tsavo East en het Krugerpark.
Waar zie je de Afrikaanse buffel op safari?

Addo Elephant National Park
Oost-KaapHet hele jaar te zien: 400 dieren, struikgewas en drinkplaatsen, vaak 's nachts

Amboseli National Park
Zuid-KeniaHoofdseizoen: het hele jaar: in de moerassen

Hluhluwe-iMfolozi Park
KwaZulu-NatalHoofdseizoen: het hele jaar: dalen van de Mfolozirivieren

Krugerpark
Noordoost-Zuid-AfrikaHoofdseizoen: het hele jaar: grote kuddes in het noorden en het midden

Lake Manyara National Park
Noord-TanzaniaHoofdseizoen: het hele jaar: oever van het meer

Lake Nakuru National Park
Noord-KeniaHoofdseizoen: het hele jaar: grasvlaktes langs het meer

Madikwe Game Reserve
Noordwest-Zuid-AfrikaHoofdseizoen: het hele jaar: kuddes bij de drinkplaatsen

Masai Mara National Reserve
Zuidwest-KeniaHoofdseizoen: het hele jaar: in het hele reservaat

Ngorongoro Conservation Area
Noord-TanzaniaHoofdseizoen: het hele jaar: in de krater

Nyerere National Park
Zuid-TanzaniaHoofdseizoen: van juni tot oktober: overstromingsvlaktes

Ol Pejeta Conservancy
Noord-KeniaHoofdseizoen: het hele jaar: in het hele reservaat

Pilanesberg National Park
Noordwest-Zuid-AfrikaHet hele jaar te zien: kuddes in de grazige dalen

Ruaha National Park
Zuid-TanzaniaHoofdseizoen: van juni tot oktober: met honderden bij de poelen in het droge seizoen

Sabi Sand Game Reserve
Noordoost-Zuid-AfrikaHoofdseizoen: het hele jaar: grote kuddes in het droge seizoen

Samburu National Reserve
Noord-KeniaHet hele jaar te zien: kleine groepen bij de rivier

Serengeti National Park
Noord-TanzaniaHoofdseizoen: het hele jaar: in het hele park

Tarangire National Park
Noord-TanzaniaHoofdseizoen: van juni tot oktober: in grote kuddes bij het water in het droge seizoen

Tsavo East National Park
Zuid-KeniaHoofdseizoen: het hele jaar: met honderden bij de drinkplaatsen in het droge seizoen
Hoe herken je een Afrikaanse buffel?
Een zwart, gedrongen rund, 1,7 meter schofthoogte en tot 900 kg. Bij volwassen stieren komen de gebogen hoorns op het voorhoofd samen in een dikke helm, de boss. De oren zijn breed en hebben een franje van haar, de neus is altijd vochtig. Niets in de parken lijkt op hem. De gnoe is kleiner, met een baard en manen, en de eland is lichter van kleur en heeft rechte hoorns. Een buffel onder de modder is een stier die net heeft gewenteld om zich te beschermen tegen de zon en parasieten.
Afrikaanse buffel in beeld
Hoe leeft de Afrikaanse buffel?
De buffel leeft in kuddes van enkele tientallen tot enkele honderden dieren: koeien, kalveren en een paar stieren. Ze grazen 's nachts en vroeg in de ochtend en herkauwen daarna in de schaduw. Hij moet elke dag drinken en gaat nooit ver van water en moerassen. De oude stieren verlaten de kudde en leven alleen of met een paar samen, in het hoge gras bij rivieren. Hij is de favoriete prooi van grote leeuwengroepen, vooral in Ruaha, en een kudde kan zich tegen hen keren om een kalf te verdedigen.
Waar en wanneer zie je buffels op safari?
Je ziet de buffel overal: op een rondreis is hij het Big Five-dier dat je bijna nooit mist. In Tanzania grazen de kuddes van de Ngorongorokrater midden op de dag in het korte gras, het hele jaar door. Van juni tot oktober komen duizenden buffels naar Tarangire, en honderden verzamelen zich op de overstromingsvlakten van Nyerere. In Ruaha volgen de leeuwen ze dan naar de poelen van de Great Ruaha.
In Kenia brengen de buffels de hete uren door in de moerassen van Amboseli. In Tsavo East komen ze in het droge seizoen met honderden drinken in de Galana. In Lake Nakuru, een omheind park, blijven ze het hele jaar op de graslanden aan de zuidoever.
In Zuid-Afrika leven de buffels van het Krugerpark in het midden en het noorden, en bij Pafuri grazen ze met honderden. In Sabi Sand brengt het droge seizoen, van mei tot oktober, ze samen in grote kuddes. Tegenover de 4x4 heft een kudde de kop, kijkt lang en graast dan verder. Bekijk een stier alleen vanuit de auto, op ruime afstand, met de motor aan.
Is de Afrikaanse buffel bedreigd?
De IUCN deelt de buffel in als gevoelig. Hij is nog talrijk in de grote parken, maar uit de meeste onbeschermde gebieden verdwenen. Veeziekten, runderpest in de 19e eeuw en nu tuberculose, hebben hele populaties gedecimeerd. Hekken en de jacht beperken zijn leefgebied buiten de reservaten. In Tanzania hebben de Serengeti, Ngorongoro en Nyerere nog grote kuddes.
Onze tip
Bekijk de kuddes vanaf de weg en probeer niet om ze heen te rijden door het hoge gras, waar de solitaire stieren zich verstoppen. Ngorongoro en de overstromingsvlakten van Nyerere laten er in het droge seizoen honderden tegelijk zien.


